35 χρόνια Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας εορτάζει το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 τα 35 χρόνια της λειτουργίας του και, για τον λόγο αυτό, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εφεξής θα τιμούν αυτή την επέτειο. Η αρχή γίνεται με την υιοθέτηση ενός επετειακού λογότυπου και... έπεται συνέχεια με δράσεις που θα αφορούν σε ευρύ φάσμα του πολιτισμού, με συνεργασίες με τοπικούς φορείς και όχι μόνο.
Στη μακρά πορεία του από το 1984, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας φιλοξένησε ανθρώπους του πνεύματος, διοργάνωσε βιβλιοπαρουσιάσεις και επιστημονικά συνέδρια και στήριξε τον/την Φιλόλογο στον πλέον δημιουργικό τομέα δραστηριότητας, στη σχολική τάξη.

Επιστημονικά Συνέδρια

Εντός της τριετίας 2015-2017, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργάνωσε επιστημονικά συνέδρια με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το 2015 διοργάνωσε στο Άργος το μοναδικό στην Ελλάδα συνέδριο για τον Εθνικό Διχασμό με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξή του. Τα πρακτικά του Συνεδρίου έχουν ήδη εκδοθεί.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο των Πρακτικών του Συνεδρίου για τον Εθνικό Διχασμό.
Το 2016 διοργάνωσε στο Ναύπλιο συνέδριο για τον Γιώργο Θεοτοκά με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του. Τα πρακτικά του εν λόγω συνεδρίου θα εκδοθούν εντός του 2019.

Ο κ. Δημήτρης Τζιόβας (αριστερά) εκφωνεί την εισήγησή του στο Βουλευτικό για τον Θεοτοκά υπό το βλέμμα του κ. Αριστείδη Χατζή (δεξιά). [22/10/2016]
Το 2017 διοργάνωσε στο Άργος διεθνές συνέδριο, με τίτλο “Στρατιωτικές επεμβάσεις και δικτατορίες στην Ελλάδα” με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών. Tα πρακτικά θα εκδοθούν, επίσης, εντός του 2019.

Οι εισηγητές του Συνεδρίου και το ΔΣ του ΣΦΑ στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος». [17/12/2017]
Στα συνέδρια αυτά φιλοξενήθηκαν κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Ειδικοί Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαθήματα Ιστορίας

Από το 2014 ως το 2017 φιλοξενήσαμε κατά καιρούς την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία παρέδωσε μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας καθώς και Ελληνικής Επανάστασης.
Το κοινό κατέκλυσε τις αίθουσες, αγκάλιασε την κ. Ευθυμίου και έκτοτε ο Σύνδεσμός μας γίνεται δέκτης ερωτημάτων για το πότε θα φιλοξενηθεί ξανά. Σας αποκαλύπτουμε πως θα βρεθεί κοντά μας σύντομα.
Επιπλέον, δημιουργήσαμε σειρά ελεύθερων διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC) στην πλατφόρμα UDEMY. Τα μαθήματα αφορούν στη Σχολική Ιστορία του Μεσαίωνα και του Νεότερου Κόσμου.

Παρουσιάσεις βιβλίων

Καταξιωμένοι συγγραφείς έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς από τον Σύνδεσμό μας, έχουν μιλήσει για το έργο τους και έχουν συνομιλήσει με το κοινό, εκτιμώντας τη συμβολή του Συνδέσμου μας στον πολιτισμό.

Ο κ. Ισίδωρος Ζουργός (δεύτερος από τα αριστερά) παρουσιάζει με μέλη του ΔΣ το βιβλίο του «Λίγες και μια νύχτες». [13/4/2018]

Ο κ. Γιώργος Β. Δερτιλής παρουσιάζει το βιβλίο του «Συνειρμοί, Μαρτυρίες, Μυθιστορίες» στο Βουλευτικό με τότε μέλη του ΔΣ. [19/5/2014]
Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, προγραμματίζουμε νέες βιβλιοπαρουσιάσεις και ευελπιστούμε ότι θα έχουν ανάλογη επιτυχία.

Συνεργασίες

Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνεργασίες του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας με τοπικούς και άλλους φορείς. Χωρίς τη δική τους συμβολή, το έργο μας θα ήταν δυσχερέστερο.
Έχουμε εξαιρετική συνεργασία τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με πολιτιστικούς φορείς της Αργολίδας, όπως το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας», την Αργολική Αργειακή Βιβλιοθήκη, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» και τον Πολυχώρο Πολιτισμού ΦΟΥΓΑΡΟ.

Από την παρουσίαση του τόμου «Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου» στο Φουγάρο. [11/7/2018]
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Η συμβολή τους είναι αδύνατο να περιγραφεί με λόγια.

Ο Πήτερ Μάκριτζ δίνει στο ΚΕΣ στο Ναύπλιο διάλεξη για τη Φαναριώτικη Λογοτεχνία (1750-1821). [14/5/2017]

Επιμόρφωση φιλολόγων

Αντιλαμβανόμενοι το έλλειμμα επιμόρφωσης που υφίσταται στη δημόσια εκπαίδευση, συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και συνδιοργανώσαμε τον Οκτώβριο του 2015 το πρόγραμμα «Ιστορίης Περίηγησις». Πανεπιστημιακοί κάθε βαθμίδας φιλοξενήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και κατάρτισαν τους συναδέλφους στα νεότερα πορίσματα της επιστήμης στην Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΚΕΣ Ελλάδος στο Ναύπλιο, επιμορφώσαμε τους συναδέλφους φιλολόγους στις νέες τεχνολογίες, διοργανώνοντας δύο κύκλους σεμιναρίων το 2015 και 2016.

Και στα επόμενα 35 χρόνια!

Έχοντας καταξιωθεί ως ένας από τους πλέον δραστήριους επιστημονικούς φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας προσδοκά πως αυτή η προνομιακή σχέση που έχει κτιστεί με την στήριξή σας θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική.
Εγγραφείτε στο newsletter μας, επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube ή το blog μας!
Μείνετε συντονισμένοι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων