Ένα mooc για τη σχολική ιστορία της Β΄ Λυκείου

Μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων δημιούργησαν και ανάρτησαν το πρώτο φιλολογικό mooc για το μάθημα της Ιστορίας Β΄ Λυκείου.
Τα mooc είναι διεθνής όρος στην ασύγχρονη εκπαίδευση και αντιστοιχεί, ως ακρωνύμιο, στις έννοιες
Massiv > μαζικό
Open > ανοιχτό, ελεύθερης πρόσβασης
Online > διαδικτυακό
Course > μάθημα
Οι συνάδελφοι δημιούργησαν σύντομες βιντεοδιαλέξεις, διάρκειας 5-8 λεπτών, που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις διδακτέες ενότητες του σχολικού βιβλίου της Ιστορίας Β΄ Λυκείου. Οι βιντεοδιαλέξεις συμπληρώνονται με κουίζ και ερωτήσεις - απαντήσεις στην περιοχή του forum συζήτησης του ιστοχώρου που φιλοξενείται. 
Οι βιντεοδιαλέξεις διακρίνονται σε 3 τύπους: 
α) την κατά πρόσωπο παρουσίαση του περιεχομένου (head - talking). Για λόγους γνωστοποίησης των προσώπων οι συνάδελφοι βιντεοσκοπήθηκαν να αφηγούνται την εισαγωγή των τμημάτων της μελετώμενης ιστορικής περιόδου.
β) την αφήγηση επί διαφανειών παρουσίασης (powepoint). Σε αυτό τον τύπο η εναλλαγή των διαφανειών συμπληρώνεται από ηχογραφημένο λόγο των εκπαιδευτικών, ενώ στην αρχή και το τέλος των παρουσιάσεων δίνεται συνοπτικά το περιεχόμενο και οι λέξεις - κλειδιά αντίστοιχα της ενότητας. Στην αρχή επίσης της βιντεοδιάλεξης καταγράφεται το όνομα του αφηγητή / της αφηγήτριας.
γ) animated presentation, δηλαδή δυναμική προβολή με σκίτσα ή πληροφοριακά γραφήματα ενοτήτων, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό η προσοχή και συγκέντρωση των εκπαιδευομένων. 
Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις στις οποίες θα παρουσιάζονται οι τύποι αυτοί των βιντεοδιαλέξεων.
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αναδείξει τις δυνατότητες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε μοντέρνα περιβάλλοντα, φιλικά προς το μαθητή. Η πλατφόρμα φιλοξενίας (www.udemy.com) παρέχει και την αντίστοιχη εφαρμογή σε κινητά ή tablets, με τα οποία οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι. Επίσης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε περιπτώσεις μαθητών ή μαθητριών που θέλουν να επαναλάβουν ένα τμήμα της διδαχθείσας ύλης σύντομα, σε περιπτώσεις απουσιών από τη διδακτική ώρα, κατά την οποία παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη ενότητα.
Ο κύριος σκοπός όμως είναι η δημιουργία κοινότητας μάθησης μέσα από τον χώρο Q and A (question and answer). Πιστεύουμε ότι οι μαθητές μπορούν να συζητήσουν, να επεξεργαστούν από κοινού ένα θέμα ιστορικό, να διαβάσουν και να συν - κατανοήσουν μια ιστορική πηγή. 
Το μάθημα είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα udemy με τον εξής υπερσύνδεσμο:
Στην ενότητα Ένα mooc για τη σχολική ιστορία της Β΄ Λυκείου θα αναρτώνται σταδιακά τμήματα του διδακτικού - μαθησιακού υλικού.
Συντελεστές:
Φίλιππος Δελής
Γιώργος Τασσιάς
Παύλος Αντωνόπουλος
Χριστίνα Σιδέρη
Αγγελική Ντεβέ
Καλλιόπη Καλποδήμου
Κωνσταντίνα Δράκου

Οι βιντεοδιαλέξεις κατά πρόσωπο μαγνητοσκοπήθηκαν στο Εργαστηριακό Κέντρο Άργους, με την πολύτιμη συνδρομή των συναδέλφων Πιστεύου Νίκου, Τσίγκα Ηλία και Δέδε Κώστα. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων