Διάλογος για τον Καβάφη

Διάλογος για τον Καβάφη, με αφορμή το βιβλίο «Καβάφης, Τα ποιήματα, Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα», σε επιμέλεια του Δημήτρη Δημηρούλη (εκδόσεις Gutenberg).

            Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σας προσκαλούν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.15 στο Βουλευτικό Ναυπλίου σε έναν διάλογο για τον Αλεξανδρινό ποιητή με αφορμή  το βιβλίο «Καβάφης, Τα ποιήματα, Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα», σε επιμέλεια του κ. Δημήτρη Δημηρούλη (εκδόσεις Gutenberg). Η είσοδος για το κοινό είναι
ελεύθερη. Δείτε την εκδήλωση στο Facebook.
            Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Καβάφη στην πρωτογενή τους μορφή σε μια έκδοση που περιέχει, μεταξύ άλλων,  εκτενή εισαγωγή με κέντρο τον βίο και το έργο του ποιητή, χρονολόγιο που καλύπτει με αφθονία πληροφοριών το καβαφικό "έργα και ημέραι", σχολιασμό πραγματολογικό και λεξικολογικό στην ίδια σελίδα ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση.
19.15.  Έναρξη της εκδήλωσης 
Εισαγωγή- Συντονισμός: Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος- Ιστορικός
Παρουσίαση της νέας κριτικής έκδοσης, "Κ. Π. Καβάφης: Ποιήματα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα",  σε επιμέλεια Δημήτρη Δημηρούλη: Καλλιόπη Καλποδήπου, Φιλόλογος- Θεατρολόγος 
Διάλογος για τον Καβάφη και τον ελληνικό μοντερνισμό: Δημήτρης Δημηρούλης,  Καθηγητής  Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου
Αγγελική Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβαστούν ποιήματα του Αλεξανδρινού από τις ηθοποιούς και φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. 
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό. 
21.15  Λήξη της εκδήλωσης
Ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Tο Φάντασμα της Θεωρίας (Πλέθρον, 1993), O Ποιητής ως Έθνος. Αισθητική και Ιδεολογία στον Γ. Σεφέρη (Πλέθρον, 1997 - Β΄έκδ. Πλέθρον, 2011), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (Πλέθρον, 1999), Παραλλάξ. Σύμμικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (Ψυχογιός, 2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (Μεταίχμιο, 2003) Εμμανουήλ Ροΐδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (Μεταίχμιο, 2005), και μετέφρασε τα βιβλία των  Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (Ύψιλον, 1986) και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (Άγρα, 1989).

Η κ. Αγγελική Σπυροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ερευνητικός Εταίρος (Visiting Research Fellow) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου- School of Advanced Study, όπου διευθύνει ερευνητικό σεμινάριο με τίτλο ‘Comparative Modernisms’. Έχει δημοσιεύσει περί τις 40 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Η μονογραφία της, με τίτλο Virginia Woolf, Modernity and History: Constellations with Walter Benjamin, κυκλοφόρησε το 2010 μετά από κρίση από το διεθνή εκδοτικό οίκο Palgrave-Macmillan (Λονδίνο και Νέα Υόρκη).

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως το αργολικό κοινό θα μας τιμήσει με την παρουσία του. Σας περιμένουμε όλους!

Για το Δ.Σ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων