Γ. Κεντρωτής: "Ο Διονύσιος Σολωμός ως εισηγητής εθνικής γλώσσας"



Με αφορμή τα 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard σας προσκαλούν το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 7.00 μ.μ. στη διάλεξη του Γιώργου Κεντρωτή, Καθηγητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παεπιστήμιο με τίτλο: Ο Διονύσιος Σολωμός ως εισηγητής εθνικής γλώσσας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων "Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη" του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος στο Ναύπλιο.

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Περίληψη της διάλεξης

Ο Διονύσιος Σολωμός είναι εθνικός ποιητής, επειδή με το έργο του, ποιητικό και θεωρητικό, εισηγείται στο υπόδουλο τότε έθνος γλώσσα: είναι γλώσσα κατά βάση δημοτική, αντλημένη από την πηγή των δημοτικών τραγουδιών, που δεξιώνεται και λόγιες επιβιώσεις και δεν αποκλείει ξένες λέξεις. Η εθνική γλωσσική του πρόταση ανταποκρίνεται στο εν γένει καλλιτεχνικό ιδεώδες του περί «είδους μικτού αλλά νόμιμου». Τόσο στα ποιήματά του όσο και το θεωρητικό του κείμενο «Διάλογος» (εκεί κυρίως) στηρίζει ήδη από το 1823 με τρόπο εναργέστατο την πρότασή του. Αν το μετέπειτα προκύψαν ελεύθερο ελληνικό κράτος είχε αποδεχθεί την πρόταση του Σολωμού, θα ήταν διαφορετική η πολιτιστική πορεία του έθνους και θα είχε αποφευχθεί ο διχασμός του σε «γλωσσαμύντορες» και «μαλλιαρούς» με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.


Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή

Ο Γιώργος Κεντρωτής γεννήθηκε στις 5/5/1958 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διοικητικό Δίκαιο με τον καθηγητή Wilfried Fiedler στο Universität des Saarlandes της Ο. Δ. της Γερμανίας, ανακηρυχθείς Διδάκτωρ Νομικής. Άσκησε επί έτη τη δικηγορία στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1994 εξελέγη μέλος του ΔΕΠ στο Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου υπηρετεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της ημεδαπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Έχει διατελέσει κατ' επανάληψη πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ και μέλος της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανάγονται στη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης, στη γλωσσοφιλοσοφία, στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση, στην παγκόσμια λογοτεχνία και στην ελληνική γραμματεία με έμφαση στο έργο της Επτανησιακής Σχολής, στον ελληνικό υπερρεαλισμό και στη λογοτεχνία από τον Μεσοπόλεμο έως και τις μέρες μας. Μεταφράζει στα Νέα Ελληνικά από τα Αρχαία Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ρωσικά και τα Τσεχικά. Έχει δημοσιεύσει σε μορφή βιβλίου πάνω από 60 μεταφράσεις, τρία μυθιστορήματα και τέσσερεις ποιητικές συλλογές. Τον ενδιαφέρει ο αθλητισμός, οι εικαστικές τέχνες, η κλασική μουσική και η λαϊκή μουσική από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα δε το ρεμπέτικο τραγούδι, η ναπολιτάνικη καντσονέττα και το αργεντίνικο τάνγκο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων