Επιμόρφωση στη διδακτική της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πυρήνες την ενσυναίσθηση και την προέκταση


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αργολίδας Σοφία Πανταζή διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Μεθοδολογικοί τρόποι διδακτικής της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πυρήνες την ενσυναίσθηση και την προέκταση». Απαιτείται δήλωση συμμετοχής ενώ θα χορηγηθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Μια μικρή εισαγωγή θα κάνει η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αργολίδας Σοφία Πανταζή.

Επιμορφωτής

Επιμορφωτής θα είναι ο Δρ Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Καρακατσιάνης, Φιλόλογος του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας.

Ο Γιάννης Καρακατσιάνης είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Διδάσκει στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας. Έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις και σεμιναριακά μαθήματα σε Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για θέματα κυρίως που σχετίζονται με την περίοδο 1930-1960, την Ιστορία των Συνεταιρισμών, την Προφορική Ιστορία, την Ιδεολογία και για καινοτόμες προσεγγίσεις στη Διδακτική της Ιστορίας. Στην διδακτική της Ιστορίας ήταν από τους πρωτοπόρους εδώ και δεκαετίες στην εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, που σιγά σιγά αρχίζουν να εισάγονται στην τάξη, τις οποίες ενθαρρύνει κι ως επιμορφωτής διδασκόντων την Ιστορία. Εκτός από τις ποικίλες επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει γράψει το Οι σαλοί στη Βυζαντινή Κοινωνία, Βίος Αγίου Ανδρέα Σαλού (μετάφρ. Γιάννης Σούκης), εκδόσεις, Αρμός, 2005, έχει επιμεληθεί το συλλογικό τόμο Νότια Πελοπόννησος 1935-1950, εκδόσεις Αλφειός & Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, 2009. Έχει εκδώσει το Πότε γεννήθηκε η Ιδεολογία; Πότε έφτασε στην Ελλάδα, εκδόσεις Αλφειός, 2012 και το 2τομο έργο Ο Πόλεμος στη Μάνη, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος μέσα από προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών και ανέκδοτα αρχεία, Αρεόπολη 2014, Ελάτε να κάνουμε ιστορία, Βοήθημα για καθηγητές και γονείς με παράδειγμα τη διδακτική της ιστορίας Β’ Γυμνασίου, τ. Α. 2015, τ. Β, 2016, Πώς ξετυλίγεται η νεότερη ιστορία στο ορεινό αρκαδικό χωριό: μία σύντομη ιστορία για το Μάναρι Αρκαδίας, Αθήνα, εκδόσεις Συλλεκτική, 2018, Μεσαιωνική Ιστορία της πόλης της Καλαμάτας 1000-1776, Σχολικό εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας, 2021.

Περίληψη επιμόρφωσης

Στην παρουσίαση πρώτα πρώτα θα παρουσιαστούν οι νέες πρότασεις, που επιφέρει το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα διδασκαλίας της Ιστορίας, όπως εφαρμόστηκε στη διδακτική πράξη και αναλύθηκε κατά τις επιμορφωτικές συναντήσεις όσων το εφάρμοσαν ως Πιλοτικό Πρόγραμμα. Εν συνεχεία, επάνω σ’ αυτή τη βάση, θα προταθεί μία διδακτική εφαρμογή, η οποία έχει εφαρμοστεί στη διδακτική πράξη σε συγκεκριμένο χρόνο και μέσω της οποίας δίνεται έμφαση στην ιστορική ενσυναίσθηση ως πεδίο ιστορικής προέκτασης ενός ιστορικού γεγονότος. Τέλος, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα εφαρμογής τέτοιων μορφών διδακτικής προσέγγισης κατά τη σχολική περίοδο 2022-2023 στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας με βάση τη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, ιστορικών επιτραπέζιων παιχνιδιών, αναπαλαιώσεις ιστορικών εγγράφων, δραματοποιήσεις γεγονότων ιστορικών στιγμών κ.ά.

Δήλωση συμμετοχής και έκδοσης βεβαίωσης

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και οι επιθυμούντες να παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν ως τα μεσάνυκτα της Παρασκευής 17 Μαρτίου τη φόρμα δήλωσης.

Δήλωση συμμετοχής

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Κωλέττη 3, Ναύπλιο) το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 7:30 μ.μ. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως η συμμετοχή των κ.κ. συναδέλφων θα είναι μεγάλη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

«Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τεχνητή Νοημοσύνη»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων