Πανηγυρικός λόγος για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Με μιας ανοίγει ο ουρανός, τα σύγνεφα μεριάζουν,
οι κόσμοι εμείνανε βουβοί, παράλυτοι κοιτάζουν.
Μια φλόγα αστράφτει... ακούονται ψαλμοί και μελωδία...
Πετάει έν' άστρο... σταματά εμπρός εις τη Μαρία...
"Χαίρε της λέει αειπάρθενε, ευλογημένη χαίρε!
Ο Κύριός μου είναι με σε. Χαίρε Μαρία, Χαίρε!"

Επέρασαν χρόνοι πολλοί... Μια μέρα σαν εκείνη
αστράφτει πάλι ο ουρανός... Στην έρμη της την κλίνη
λησμονημένη, ολόρφανη, χλωμή κι απελπισμένη,
μια κόρη πάντα τήκεται, στενάζει αλυσωμένη.
Τα σιδερά είναι ατάραγα, σκοτάδι ολόγυρά της.
Η καταφρόνια , η δυστυχιά σέπουν τα κόκαλά της.
Τρέμει με μιας η φυλακή και διάπλατη η θυρίδα
φέγγει κι αφήνει και περνά έν' άστρο, μιαν αχτίδα.
Ο 'Αγγελος εστάθηκε, διπλώνει τα φτερά του...

"Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, χαίρε, Παρθένε, χαίρε.
Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς ανάστα, χαίρε".

πόσο μεστοί σε νόημα είναι οι στίχοι του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη!

Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια γιορτάζουμε, σήμερα, τη συμπλήρωση 2 αιώνων και 3 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Η 25η Μαρτίου, σύμβολο εθνικό και ως σύμβολο ενός δικαίου αγώνα, συνδέθηκε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου! «Ο Ευαγγελισμός του Έθνους» είναι η αρχή του αγώνα που ευαγγελίζεται την Ελευθερία, έτσι όπως την εκλαμβάνει η συνείδηση του Έλληνα, ως αγαθό δηλαδή, ως ιδανικό, ως αρετή σύμφυτη με τον χαρακτήρα του Έλληνα, που είναι ελεύθερος και Θεοσεβής.

Ως ευλαβείς προσκυνητές σήμερα όλοι μας κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη τον νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, τους ήρωες και τους μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821.

Η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως μια εορταστική επέτειος με σημαιοστολισμούς, παρελάσεις και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις. Είναι η ημέρα που μας υποχρεώνει να αναζωπυρώσουμε την ιστορική μας κληρονομιά αντιλαμβανόμενοι το ιερό μας χρέος, συνειδητοποιώντας την ταυτότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο μας! 

Ένας λαός όμως γράφει την ιστορία του, όχι για να αφηγηθεί το παρελθόν του, αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον.

Η Ελλάδα επομένως δεν είναι μονάχα παλιά δόξα αλλά αδιάκοπη ζωή και δράση δική μας πάνω σ' αυτή τη γη που τόσος πόνος των πατέρων μας και τόσο αίμα την ποτίζει. Η Ελλάδα είναι κάτι που δεν πεθαίνει, είναι ο αιώνιος έρωτας για τη ζωή και την ελευθερία.

Τι άραγε μας δείχνει το '21; Πάντως πέρα απ' όλα δείχνει την αγάπη για μια ανεξάρτητη ζωή, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αγωνιστές του '21 μας προσέφεραν το αθάνατο μήνυμα ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ελεύθερος ζώντας σε συνθήκες ελευθερίας. 

Ας έχουμε στον νου μας ότι οι άνθρωποι που σήμερα τιμούμε, δεν λαχταρούσαν μόνο τη γέννηση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Αντίθετα, αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου για κοινά, πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις πάλλουσες διακηρύξεις του Ρήγα Φεραίου, στο συγκινητικό κάλεσμα του Υψηλάντη, στις εμπεριστατωμένες αναλύσεις του Κοραή, στα παιδευτικά απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, στις θρυλικές εμψυχώσεις  του Κολοκοτρώνη, στο τιτάνιο έργο του Καποδίστρια. Για έναν κόσμο καλύτερο, εκεί όπου η αυθαιρεσία και η καταπάτηση της ελευθερίας θα αποτελούν εγκλήματα.

Επομένως, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί να ακούσουμε τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά τον συνάνθρωπό μας. Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σ' όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στη ζωή μας που μας οδηγούν σε ηθικό μαρασμό. Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να βελτιωθούμε ως άτομα και ως πολίτες.

Στους νέους ανθρώπους αφιερωμένος τούτος ο λόγος. Το φως έχει ενδυθεί τη μορφή σας. Σας προτρέπουμε να ακούσετε με προσοχή και πάθος τη φωνή της Ιστορίας. Σας δείχνει το μέτρο των δυνατοτήτων σας, φανερώνει από πού μπορείτε να εμπνευστείτε και τι μπορείτε να πετύχετε. Η Ιστορία είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αυτογνωσία. Έχετε το προνόμιο να είστε Έλληνες και να μετέχετε της ελληνικής παιδείας. Έχετε το προνόμιο να ζείτε στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, σε μια πόλη, η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα του 1821. 

"Καιροί ου μενετοί". Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η αφύπνισή μας και η αντίσταση σε οτιδήποτε μας υποδουλώνει πνευματικά και ψυχικά. Το χρέος μας δεν είναι παρά να διδαχθούμε από τις αρετές των προγόνων μας να στολίσουμε με νέες δάφνες τη δόξα της Πατρίδας μας, να προσθέσουμε νέες σελίδες στην Ιστορία της και ως ελεύθεροι ηθικά πολίτες να κλείσουμε στις καρδιές μας τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων