Παρουσίαση του βιβλίου «Η Μετακαποδιστριακή περίοδος, Πολιτική Ιστορία του ελληνικού κράτους από τη δολοφονία του Καποδίστρια μέχρι τον ερχομό του Όθωνα (1831-1833)», του Δ.Κ. Γιαννακόπουλου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, οι Εκδόσεις ΑΣΙΝΗ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το βιβλίο «Η Μετακαποδιστριακή περίοδος, Πολιτική Ιστορία του ελληνικού κράτους από τη δολοφονία του Καποδίστρια μέχρι τον ερχομό του Όθωνα (1831-1833)» του Ιστορικού και Δρ. Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Ν. Αργολίδας, κ. Δημητρίου Κ. Γιαννακόπουλου.

Για το βιβλίο

Η περίοδος από τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1831) έως την έλευση του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα (1833) θεωρείται παραδοσιακά ως μία περίοδος «αναρχίας», η οποία παραμένει έως σήμερα λίγο έως πολύ άγνωστη. Σε αυτό το διάστημα όμως αποφασίστηκε η κρίσιμη επιβολή του απολυταρχικού μοναρχικού πολιτεύματος, ενώ τη νομιμότητα διεκδικούσαν πολιτικά οι Κυβερνητικοί και οι Συνταγματικοί.

Ποιοι παράγοντες υπέσκαψαν την επιλογή των Ελλήνων για Συνταγματική Μοναρχία; Γιατί δεν επιτράπηκε η διανομή της εθνικής γης και μια συνακόλουθη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Ποιος ήταν ο ρόλος Ελλήνων και ξένων στη διολίσθηση της χώρας προς το αυταρχικό καθεστώς των Βαυαρών;

Αναλύοντας εξαντλητικά την περίοδο 1831-1833, ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά, καθώς και σε άλλα ερωτήματα, αξιοποιώντας νεότερα αρχειακά τεκμήρια και προσεγγίζοντας τον πυρήνα των γεγονότων. Έτσι, καταφέρνει να αναδομήσει με επιτυχία το ιστορικό πλαίσιο μιας εποχής, παρουσιάζοντας ανάγλυφα πολιτικά ήθη και πρακτικές που επρόκειτο να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμά στη δημόσια ζωή της νεότερης Ελλάδας.

Για την εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Κωλέττη 3, Ναύπλιο).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: 

  • Δρ Σοφία Πανταζή, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αργολίδας – Αρκαδίας 
  • Νικόλαος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας. 

Θα συντονίσει ο Δρ. Ιστορίας Δημήτρης Μπαχάρας

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων