Η Ιστορία χαμογελά στους ενωμένους - Αποτίμηση μιας Επιστημονικής Διημερίδας

(του Νικόλαου Μπουμπάρη, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας)


   Με αυτή τη φράση, παρμένη από τα μάτριξ της Γέφυρας του Ρίου – Αντιρρίου, έκλεισε η Διημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και ο Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Γιαννακόπουλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους-Μυκηνών το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. 
 Το να είναι κάποιος μέλος της οποιασδήποτε ανθρώπινης κοινότητας σημαίνει να τοποθετείται σε σχέση με το παρελθόν, έστω και για να το αρνηθεί. Το παρελθόν αποτελεί μια σταθερή διάσταση της ανθρώπινης συνείδησης, ένα αναπόφευκτο συστατικό των θεσμών, αξιών και των άλλων στοιχείων της ανθρώπινης κοινωνίας. γράφει ο αείμνηστος Έρικ Χομπσμπάουμ. Όταν στεκόμαστε απέναντι στο παρελθόν, οι σχέσεις μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος δεν είναι απλώς ζητήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για όλους, αλλά είναι ζητήματα από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Σε αυτή τη διαπίστωση συνοψίζεται και η συμβολή της διημερίδας για τα 100 χρόνια από τον Εθνικό Διχασμό. 
Αναδείχτηκαν οι πολλαπλές εκφάνσεις του Εθνικού Διχασμού, μέσα από τις εισηγήσεις των καταξιωμένων Πανεπιστημιακών Δασκάλων και των Ειδικών Επιστημόνων. Οι πολιτικές, οι πολιτειακές και οι κοινωνικές διαστάσεις των γεγονότων συσχετίστηκαν με τις μεταγενέστερες επιδράσεις αυτού του φαινομένου, που αποτελεί το εφαλτήριο για γόνιμο προβληματισμό και κυρίως, για την αποφυγή μιας νέας διχαστικής προοπτικής για τη χώρα.  
  Ας αναλογιστούμε μόνο το εξής: σε αυτόν τον τόπο δεν περισσεύει κανείς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κτίζουμε αδιαπέραστα τείχη μεταξύ μας. Μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά οφείλουμε να μην υποπέσουμε στο θανάσιμο λάθος να θεωρήσουμε πως ο σκοπός μας είναι να επικρατήσουμε έναντι των άλλων, γιατί εμείς εκπροσωπούμε τη μοναδική αλήθεια των πραγμάτων. 
  Αν μια διημερίδα μπορεί να συμβάλει στο να κερδίσουμε το τόσο αναγκαίο χαμόγελο της Ιστορίας, τότε κάτι σημαντικό πετύχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο. 
 Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος που αναβαθμίζει συνολικά την Αργολίδα. Της αξίζει, άλλωστε και με το παραπάνω. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πορτρέτα πολιτικών»: 11 διαδικτυακές διαλέξεις + 1 δια ζώσης ημερίδα (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024)

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Γνωριμία με την ελληνική ζωγραφική»

Επιστημονική ημερίδα «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα»

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων